Третя ніч протестів в США: Трамп відправляє в Вісконсін федералів

Третя ніч протестів в США: Трамп відправляє в Вісконсін федералів

Президент США Дональд Трамп заявив, що у місті Кеноша (штат Вісконсин) будуть надіслані федеральні воєнізовані підрозділи для подання зв’язків, що продовжуються там третіми сутками. У п'ятницю в цьому місті поліцейські кілька разів вистрілили у спину афроамериканця Джейкобу Блейку.

У результаті початку загиблих і вуличних потасовок із стрільбою два людини були вбиті, один отримав ранення.Беспорядки і стрільба

Около 23:45 во вторник стражи порядком прибули на місце виникнення за повідомленням про перестрілки та жертви, повідомляли міське управління поліції.

"У результаті стрільби двох людей погіблі, третій був доставлений у більницю із серйозними, але не небезпечними для життя ранеями", - говориться у повідомленні.

Пока не ясно, хто, на кого і чому напал. Местні СМІ пішуть, що конфлікт виник між учасниками протестних акцій проти поліцейського насильства та вооружених охоронниками бензоколонок.

На відео, розміщеному в соцсетях в середу, відразу, як кілька людей у ​​громадянській одежі гоняється за інших людей, що мають при собі довготривале зброю. Тот падає, після чого стріляє в нападі, один з яких теж падає. На задній планеті слишно ще кілька вистрелів. На іншому відео, ймовірно, домовленому спусті кілька секунд, на землю сидить людина з огнестрельним раненням під руку, чоловік з вінтовкою підтримує його, а потім до нього підписують поліцейські.

На тлі беспорядків у Кеноше стихійно возникли групи вооружених людей, які патрулюють вулиці та зберігають власність від мародерів та підживителів.

У ночі на зустріч учасників протестних виступів проігнорували введений у місто комендантський час і зібралися в будівлі суди та в прилеглих до нього парку в центрі Кеноши. Поліцейські в шлемах і бронежилетах замініли резинові пули, слізоточивий газ і світлошумові гранати, щоб витягнути їх відтуда.

У відлічі від перших двох ночей, в цей час у місті не було піджогов.

З чого почалися хвилювання?

Обставини недільної драми досі не цілком зрозумілі. Поліція прибула до будинку 29-річного Джейкоба Блейка, який працював приватним охоронцем, за викликом, пов'язаного з домашнім насильством. Адвокати Блейка стверджують, що він намагався розняти двох побилися жінок.

Ким були ці жінки, яке відношення вони мали до Блейку, хто викликав поліцію і що сталося безпосередньо перед інцидентом - невідомо.

На відео, знятому перехожим, видно, як Блейк відкриває дверцята своєї машини і нагинається, щоб сісти в неї. У цей момент один з двох поліцейських спочатку хапає його за футболку, ймовірно, намагаючись утримати, а потім відкриває вогонь.

Всього було зроблено сім пострілів. Чотири кулі потрапили в Блейка. Одна попала йому в хребет, викликавши параліч. Інші вразили його печінку, нирки і руку. Пораненому, негайно доставленого в клініку, довелося також видалити частину товстої кишки.

У США знову заворушення після стрілянини поліцейських в афроамериканця

"Його сім'я вірить в чудеса, але знадобиться чудо, щоб Джейкоб Блейк знову почав ходити", - заявив на прес-конференції у вівторок його адвокат Бен Крамп.

З'ясувалося, що в машині Блейка в момент стрілянини перебували троє його маленьких дітей. На відео чутно, як вони кричать.

наслідки

Поліцейські, які брали участь в інциденті, відсторонені від роботи до з'ясування всіх обставин справи. Кілька десятків тисяч людей підписали онлайн-петицію з вимогою негайно порушити проти них кримінальну справу, але окружний прокурор сказав, що такі речі не робляться похапцем.

Батько Джейкоба Блейка заявив, що в об'єктивність розслідування не вірить.

У перший же вечір після події в Кеноші, 100-тисячному місті на південно-західному березі озера Мічиган, почалися заворушення. Повідомлялося про стрілянину, розгромлених магазинах, спалених автомобілях і повалених ліхтарях. Демонстранти озброїлися бейсбольними битами і кидали в поліцейських саморобні "коктейлі Молотова".

У неділю в місті була введена комендантська година з 22:00 до 07:00, проте це не зупинило протестуючих.

Батько Джейкоба Блейка заявив, що в об'єктивність розслідування не вірить.

У перший же вечір після події в Кеноші, 100-тисячному місті на південно-західному березі озера Мічиган, почалися заворушення. Повідомлялося про стрілянину, розгромлених магазинах, спалених автомобілях і повалених ліхтарях. Демонстранти озброїлися бейсбольними битами і кидали в поліцейських саморобні "коктейлі Молотова".

У неділю в місті була введена комендантська година з 22:00 до 07:00, проте це не зупинило протестуючих.

У понеділок губернатор Вісконсіна демократ Тоні Еверс, різко засудив поліцейське насильство по відношенню до Блейка, ввів в штаті надзвичайний стан і направив в місто Національну гвардію. Він підкреслив, що влада захищатиме як безпеку і власність, так і право громадян на мирний протест.

"Мій син бореться за життя, але, якби він дізнався, що зараз твориться, про все це насильство і руйнування, йому б дуже не сподобалося", - сказала журналістам мати постраждалого Джулія Джексон.

Цього ранку країна знову прокидається з сумом і гнівом через те, що ще один чорношкірий американець став жертвою застосування надмірної сили. Ці постріли пробивають душу нашої нації ", - заявив у понеділок кандидат в президенти від демократичної партії Джо Байден.

Акції протесту проти насильства, супроводжувані зіткненнями з поліцейськими, прокотилися також в Чикаго, Портленді (штат Орегон), Медісоні, столиці штату Вісконсін і Луїсвіллі, Кентуккі.

З'їзд Республіканської партії, що проходить в режимі онлайн, у вівторок почався з молитви за Джейкоба Блейка.

Інцидент в неділю стався через три місяці після загибелі від рук поліцейських афроамериканця Джорджа Флойда. Вбивство 46-річного Флойда викликало багатотисячні протести в країні і за її межами проти поліцейського насильства і расизму.

Протесты в Висконсине: почему в США снова недовольны полицией

Первая леди США Мелания Трамп в обращении, записанном в Розовом саду Белого дома, призвала "прекратить насилие и грабежи, не делать предположений, исходящих из цвета кожи и объединиться как цивилизованные люди, чтобы жить в соответствии с американскими идеалами".